Svájci Fehér Juhászkutya

Fehér, mint a hó, de nem albínó! Kettős állampolgár: Amerikában és Kanadában rendkívül népszerű, Európában azonban elég nehezen vert gyökeret.

mona-mutermi-feliratos-2 1020

A XIX. században a németföldi juhászok igen kedvelték a fehér színű kutyákat, hiszen szürkületben könnyen megkülönböztethették a nyájra támadó állatoktól őket. Egy kiemelkedően intelligens, a munkakutyák kitartását és munkaszeretetét ötvöző, jellegzetes megjelenésű, erős és jól izmolt, kiegyensúlyozott, erős idegrendszerű, magabiztos, jóindulatú, hűséges és odaadó fajta képe már az 1880-as években körvonalazódott. Később elkezdték felkutatni a célnak megfelelő kutyákat a tenyésztéshez. 1899-ben Karlesruhe-i kiállításon Marcus Terrentius Varro és Arthur Mayer rátalált pár igazán különleges példányra, melyek intelligens tekintetükkel és hegyes álló fülükkel vonták magukra a figyelmet.

Talán kevesen tudják, hogy e kutyák anyai nagyapja az 1879-ben született Grief von Sparwasser, fehér bundájú német juhász volt, aki az 1882-es és 87-es hannoveri kutyakiállításon is részt vett. Grief és Lotta von Sparwasser pároztatása után született meg az első farkas-színű szuka, Lene. Kastor és Lene frigyéből pedig a már előbb említett Hektor és Luch származik, akik az arányos testfelépítést, az álló füleket és a fehér bunda lehetőségét örökítették tovább leszármazottaiknak. Ez a tenyészvonal fontos szerepet kapott a mai német juhászkutya és svájci fehér juhászkutya testfelépítésének és magatartásának kialakításában.

Bizonyítottan már  a XIX. század végén is voltak fehér juhászkutyák a Habsburg házon belül, melyek kiválóan passzoltak a nemes lipicai lovakhoz. Több évtizeden át elismerték a fehér színt, ám 1920-30-as évek zavaros politikai helyzetében a németországi tenyésztők úgy döntöttek, hogy a fehér színt diszkvalifikálják a német juhászkutya standardjából. A fehér faktort még a sötét pigmentáció ellenére is albinizmusra való hajlam , süketség, vakság, mentális zavarok és szőrminőséget rontó hatás örökítésére asszociálták, tévesen.

Mikor a világháború után a tenyésztést szinte az alapoktól kellett újra kezdeni, a fehér színt továbbra is tiltották. Ha született is fehér színű egyed, azt 1935 után Németországban nem regisztrálták, sőt egyenesen irtották. A háború és a szigorú szelekció ellenére máig fennmaradt néhány fehér német juhász egyed.

mona-mutermi-feliratos 1720

Sok európai, amerikai és kanadai tenyésztő kitartó munkájának köszönhető az egyedi fehér vérvonalak létrehozása. Az amerikában élő svájci Agatha Burch 1970-ben tért vissza Svájcba, magával hozba Lobo nevű fehér juhász kan kutyáját, akivel újra kezdte a tenyésztést Európában. Mivel a svájci szervezet érzett leginkább elhivatottságot a fajta tenyésztésében, ezért Svájc adta be a nemzetközi elismerésre a kérelmet is az FCI-nél. A fajtát francia néven (Berger Blanc Suisse) nevezték el. A svájci fehér juhászkutyát az FCI a 2011-es párizsi Világkiállításon ismerte el, amit nemzetközi összefogás segített.Általános megjelenés

A kutyáról az első benyomásunk az élénkség, éberség, temperamentumosság. A felépítése harmonikus, teste jól izmolt, arányos téglalapba írható. A végtagok jól fejlettek, a mellkas mély, az alsó és a felső vonal mentes a túlzott ívektől. Mind mozgásban, mind nyugalomban a gyors erőteljesség látszatát kelti minden merevség, lustaság vagy lomhaság nélkül.

Fontos testarény

Közepesen hosszú, téglalap alakú test.

Arányai: a törzshossz aránya a marmagassághoz 12:10


Magatartás/karakterisztikus tulajdonságok

Élénk, kiegyensúlyozott temperamentum. Barátságos és kissé diszkrét magatartás. Magas szociális kötődés a gazdához. Normál szituációban nem viselkedhet félénk vagy agresszív módon. Könnyen alkalmazkodik a különböző szituációkhoz és eseményekhez.


Fej

Koponya: Nemes erőteljes, határozott éles kontúrokkal. Arányos a testhez, felül és oldalnézetből ék alakú, száraz és feszes.

Stop: Nem túl kifejezett, de egyértelműen felismerhető. 

Orr: Közepes méretű, az orrtükör erősen (feketén) pigmentált.

Fang: Hosszú és erős, arányos a koponyával.

Ajkak: Feszesek, jól záródnak és erősen (feketén) pigmentáltak.

Fogak: Erőteljes, teljes ollós harapás. A fogak merőlegesen állnak az állkapocsban.

Szemek: Közepes méretű, mandula alakúak, kissé ferdén helyezkednek el. Színük a világosbarnától a sötétbarnáig megengedett, de a sötétebb szín a kívánatos. Szemkontúr feketén pigmentált.

Fülek: Magasan tűzött, párhuzamos. Hosszúkás háromszög alakúak, melyek felső csúcsa enyhén lekerekített.


Nyak 

Közepesen hosszú, lebernyeg nélküli, jól izmolt és harmónikus a testtel.


Test

Mar: Kifejezett.

Hát: Egyenes, szilárd.

Ágyék: Erősen izmolt.

Far: Hosszú és közepesen széles, enyhén lejt a faroktőig.

Mellkas: Nem túl széles, mély (kb. 50%-a a marmagasságnak), a könyökig ér, bordák oválisak, jelentős elülső mellkas.

Alsó vonal és has: A lágyék karcsú és feszes.


Farok

Zászlós, legalább a csánkig érjen. Nyugalmi helyzetben enyhén ívelt és lóg. Figyeléskor sem emelkedhet a hát vonala fölé, sohasem tartja oldalra.


Végtagok

Mellső rész, általános megjelenés: Erős, izmos, közepesen erős csonttal. Egyenes, elölrő csak mérsékelten széles nyomtávú, jól szögelt.

Váll: A lapocka hosszú és jól szögelt, egészben erősen izmolt.

Felkar: Megfelelöen hosszú, erős izmok.

Könyök: Feszesek

Alkar: Hosszú, egyenes, inas.

Mellső (lábközép): Eröteljes és csak kissé ferde.

Mancsok: Rövid, zárt, boltozatos. Az ujjak íveltek, a karmok jól pigmentáltak. 

Hátulsó rész, általános megjelenés: Erős, izmos, közepesen erős csontozat. Hátulról nézve egyenes és párhuzamos, nem túl széles, oldalról nézve nem túl szögelt.

Comb: Közepesen hosszú, nagyon izmos.

Térd: Megfelelöen szögelt.

Lábszár: Közepesen hosszú, ferde, szilárd csontozat és jól izmolt.

Csánk: Erőteljes, jól szögelt.

Lábközép (hátsó lábközép): Közepesen hosszú, egyenes, feszes.

Mancsok: Ovális, hátsó lábujjak egy kicsit hosszabbak, mint a mellsők, lábujjak feszesek és jól íveltek, jól pigmentált körmökkel.


Bőr

Ránctalan, sötéten pigmentált.


Járás

Ügető, fáradhatatlan és térölelő.


Magasság

Kan: 58-66cm, Szuka: 53-61cm


Szín

Egyszínű, fehér, foltok nélkül. Néha a füleknél előfordulhat sárgás elszíneződés, illetve hosszanti csíkban a háton. Ez minden esetben enyhe lehet és nem kívánatos.


Szörzet

Két szőrtípust különböztetünk meg: sima félhosszú és sima hosszú szőrzetet. Mind a két típusnál fontos a sűrű aljszőrzet.


Hibák

A fent felsoroltaktól való minden eltérés hibának számít. A kutya viselkedésének, mozgásának és a kutyáról való teljes benyomásnak azt az érzetet kell keltenie, hogy a kutya egészséges és magán hordozza a fajta tipikus jegyeit.© Chocolate Ice Kennel 2013 - info@chocolateice.hu - +36 70 316 2792 - designed by logogyar